RED VELVET CAKE SPECIALIST
IN THE HOUSE
LUAHKAN RASA CINTA ANDA KEPADA TERSAYANG!
Assalamualaikum... Hi semua.
Harini Cik Adik Anis rasa seronok sangat sebab Cik
Adik Anis nak kongsi dengan korang semua rahsia resepi kek red velvet yang sure
sedap menjilat jari. Tak susah pun. Senang je. Tak perlu bakar hanya kukus
sahaja. PERCAYALAH cakap Cik Adik Anis ni. Korang mesti takkan menyesal.
Heheehhee..
Sebelum Cik Adik Anis kongsi rahsia kek red velvet
yang enak ni, Cik Adik Anis nak kongsi dahulu pengalaman CIk Adik Anis masa
mula-mula dulu buat kek. Alaaa Cik Adik Anis tak adalah mahir sangat pun tapi berkat
usaha Cik Adik Anis yang gigih berusaha dan cekal menghadapi kritikan (ayat nak
retis je hahhahaha). Lepas beberapa kali percubaan CIk Adik Anis dah terror
tau. So, kalau CIk Adik Anis boleh, korang pun mesti BOLEH punyalah!
Memula bahan-bahan yang korang perlukan untuk
membuat topping keju red velvet:
1) Bahan
A (topping keju)
- 250 gm krim
keju
- 30 gm
krimwell
- 80 gm gula
aising
- 2 sudu
kecil esen vanilla
- sedikit susu penuh
krim
Cara membuat
:
- Pukul krim keju, esen vanilla, krimwell dan gula sehingga kembang dan sebati.
- Masukkan susu penuh krim sedikit demi sedikit sehingga mendapat kecairan yang dikehendaki.
- Perlu diingati, semakin banyak susu penuh krim dimasukkan semakin cair keju topping keju… yummmeeeyyyyyhhhh..
- Pukul krim keju, esen vanilla, krimwell dan gula sehingga kembang dan sebati.
- Masukkan susu penuh krim sedikit demi sedikit sehingga mendapat kecairan yang dikehendaki.
- Perlu diingati, semakin banyak susu penuh krim dimasukkan semakin cair keju topping keju… yummmeeeyyyyyhhhh..
2) Bahan
B (adunan kek)
- 500 gm tepung
gandum
- 1 sudu
kecil soda bikarbonat
- 10 gm
serbuk koko
- 400 gm gula
- 1 sudu kecil garam
3) Bahan
C
- 400 ml
minyak atau mentega yang dicairkan
- 4 biji
telur Gred A
- 1 sudu
kecil strawberi emulco
- 2 sudu
besar pewarna merah
- 100 ml
buttermilk
- 10 ml air panas
(ikut tahap kelembapan yang dikehendaki
Cara membuat:
- Ayak bahan kering (tepung gandum, soda
bikarbonat, sebuk koko)
- Masukkan telur, minyak, garam dan gula ke dalam
bekas bersih serta pukul hingga sebati
- Kemudian masukkan minyak, strawberi emulco,
pewarna dan buttermilk serta dipukul sehingga sebati
- Secara berselang seli, masukkan bahan yang telah
di ayak ke dalam adunan bersama dengan air panas
- Setelah pasti sebati, masukkan adunan tersebut
ke dalam loyang atau bekas plastik
- Kukus selama 40-50 minit untuk loyang besar atau
20-30 minit jika loyang yang digunakan adalah kecil
- Jangan lupa tutup loyang tersebut bagi
mengelakkan air kukusan tidak masuk ke dalam kek
- Hias kek yang telah dikukus dengan topping keju
yang telah di buat sebelum ini.
DAN Taraaaa!!! Inilah kek red velvet yang Cik Adik Anis
dah hasilkan.
Sedapkan bila tengok. Meleleh air liur dibuatnya.
So korang tunggu apa lagi? Cubalah resepi kek red velvet yang Cik Adik Anis
kongsikan ini.
#TIPSADIKANISCAKES
Pilih telur bersaiz besar yang digredkan sebagai A
ataupun AA. Telur hendaklah berada pada suhu bilik sebelum digunakan dalam
pembuatan kek. Pecah telur sebiji demi sebiji dalam bekas lain sebelum
digunakan untuk mengelakkan terkena telur busuk atau tidak segar.
INILAH RAHSIA KEK SUPER SEDAP KAMI DI ADIK ANIS!
SELAMAT MENCUBA!!!
Mengapa kek bertukar warna,tak jadi merah.
ReplyDelete